De Ceremonie.
Op de vorige pagina hebben we specifiek de handfasting besproken, wat uiteraard het meest belangrijke onderdeel is van de hele huwelijksceremonie. Maar uiteraard wil je dat wel wat meer aangekleed zien, voor jezelf en voor je genodigden. Ten tijde van de oude Kelten ging een huwelijk vast ook niet onopgemerkt voorbij, maar was het een gelegenheid waarbij de hele stam betrokken was en iedereen feest vierde, net zoals je nu wellicht ook je familie en vrienden wil vragen om aanwezig te zijn op deze speciale dag. Om die reden wordt de handfasting in een mooi geheel gegoten, een hele ceremonie die je zo kort of zo lang kan maken als je zelf wilt.
Bij het openingsgedeelte van de ceremonie, betreden de vier Druïden de cirkel en brengen ze een groet uit in het oosten (de plaats waar de zon opkomt, dus ook de plaats van alle nieuwe begin) en nemen ze elk plaats bij hun element. Vervolgens wordt de cirkel energetisch getrokken met een Druïdestaf en worden de vier elementen en windrichtingen aangeroepen. Eenmaal het openingsgedeelte achter de rug is, begint het feitelijke ritueel en zijn ook de bruid en bruidegom aan de beurt.
De ceremonie wordt steeds gehouden in een cirkel, bij voorkeur buiten in de natuur (bv. op een grasveld). Hoewel het niet noodzakelijk is om een fysieke cirkel aan te leggen op de plaats van het gebeuren, kleedt dit het geheel wel veel mooier aan en is het ook duidelijker voor de genodigden waar ze rond dienen te staan. Deze cirkel kan je aanleggen op allerhande manieren, op voorwaarde dat enkel natuurlijk materiaal wordt gebruikt. Enkele voorbeelden zijn klimop, stenen en zand, of een combinatie.
De cirkel dient groot genoeg te zijn, bij voorkeur een diameter van minstens 3 meter. Er dient immers een altaartafel in geplaatst te worden, met er nog voldoende ruimte rond om de binnenkant van de cirkel af te wandelen. De genodigden kunnen dan plaats nemen rond de buitenkant van de cirkel om zo het hele gebeuren te volgen.
Het altaar dient een tafel te zijn, bij voorkeur vervaardigd uit hout of een ander natuurlijk product, dus niet met metalen poten of dergelijke. Dit zal dan worden aangekleed met een wit altaardoek, waarop de nodige attributen voor de ceremonie worden geplaatst en gelegd, waaronder het touw, eventuele ringen, kaarsen, enz. Het altaar wordt meestal in het noorden van de cirkel geplaatst (met nog voldoende plaats tussen de tafel en de binnenkant van de cirkel).
Tenslotte worden ook attributen voor de vier elementen en windrichtingen op de juiste plaatsen aangebracht in de cirkel. Deze voorwerpen zullen ook de plaatsen aanduiden waarop elk van de vier Druïden komt te staan bij de aanvang van de ceremonie. Indien je ook muziek wenst te gebruiken tijdens de ceremonie, kan je de muziekinstallatie best buiten de cirkel plaatsen en door iemand anders laten bedienen volgens afspraak.
De ceremonie zelf bestaat steeds uit drie onderdelen:
De opening.
De Handfasting, uitwisselen van de ringen, andere geloften.
De sluiting.
De bruid staat, samen met haar getuige, in het westen net buiten de cirkel, terwijl de bruidegom met zijn getuige in het oosten net buiten de cirkel staat. De Druïde zal beiden oproepen om zich te tonen, wat symbolisch uitdrukt dat twee verschillende "clans" elkaar ontmoeten om zo samen een nieuwe "clan" of aldus gezin te stichten. Wanneer de Druïde dan heeft geluisterd naar de stemmen van de goden en de natuur, nodigt hij het bruidspaar uit om de cirkel te betreden en ontmoeten ze elkaar in het midden voor het altaar.